کلیدواژه: تراکم

کلیدواژه: تراکم

کلیدواژه: تراکم

به نام خدا

سلام

امروز می خواهیم راجع به ریشه [ ر ک م ] صحبت کنیم و کلید واژه ما عبارتست از: تراکم معنای اصلی این ریشه، سوار شدن چیزها بر روی یکدیگر و تجمّع آنهاست.

🔹تَراکم، مصدر از باب تفاعل بوده به معنای جمع آوری و انباشتگی است.

🌀 تراکم یا دانسیته استخوان یعنی انباشتگی مواد معدنی استخوان.

🔸مُتراکِم اسم فاعلی از این باب بوده به معنای جمع شده، انبوه و فشرده است.

🔹مَرْکوم اسم مفعولی از این ریشه بوده به معنای روی هم جمع شده یا انباشته شده است.

🔹رُکْمَة، به گِل فشرده و جمع شده گفته می شود.

🔹رُکام، اسم از این ریشه بوده به معنای انبوه و پشته و توده است مثل توده ابر یا توده شن.

☁️ رُکام یا سحاب مرکوم به ابرهای انبوه یا کومولوس گفته می شود. ابرهای کومه‌ای یا کومولوس (cumulus) ابرهایی سفید و پف‌دار هستند که در ارتفاع پایین تشکیل می‌شوند؛ این ابرها ظاهری پنبه‌ای و نرم دارند و اغلب به صورت توده‌ای و انباشته دیده می‌شوند.

🔰 این ریشه در قرآن کریم در توصیف ابرهای متراکم ☁️ به کار رفته است. این ریشه همچنین در احوال جهنمیان به کار رفته است که در روز قیامت به حالت متراکم و روی هم افتاده وارد دوزخ 🔥می شوند و این ضیق و فشار و تنگنا، نقطه مقابل سعه ای است که در بهشت وجود دارد.

و حالا می پردازیم به مثالهای قرآنی این ریشه:

🔺مَرکوم: متراکم

🌿 مثال: وَإِن يَرَوْاْ كِسْفًا مِّنَ ٱلسَّمَآءِ سَاقِطًا يَقُولُواْ سَحَابٌ مَّرْكُومٌ: و اگر پاره سنگى را در حال سقوط از آسمان بينند [باز ايمان نياورند و] گويند: ابرى متراكم است.

 🔺رُکام: متراکم، انباشته، انبوه

🌿 مثال: أَلَمْ تَرَ أَنَّ ٱللَّهَ يُزْجِي سَحَابًا ثُمَّ يُؤَلِّفُ بَيْنَهُ ثُمَّ يَجْعَلُهُ رُكَامًا: آيا نديدى كه خدا ابر را (از هر طرف) براند و به هم در پيوندد و باز انبوه و متراكم سازد

🔺رَکِمَ: انباشته کردن

🌿 مثال: لِيَمِيزَ ٱللَّهُ ٱلْخَبِيثَ مِنَ ٱلطَّيِّبِ وَيَجْعَلَ ٱلْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَىٰ بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعًا فَيَجْعَلَهُ فِي جَهَنَّمَ: تا آنکه خدا پلید را از پاکیزه جدا سازد و پلیدان را بعضی با بعضی دیگر درآمیزد و با هم گرد آورد آن‌گاه همه را در آتش دوزخ افکند

برچسب‌ها

مطالب مرتبط