کلیدواژه:صلوات

کلیدواژه:صلوات

کلیدواژه:صلوات

به نام خدا

سلام

امروز ميخواهيم راجع به ريشه [ص ل و ] و مشتقات آن صحبت كنيم و كليد واژه ما عبارتست از: صلوات اصل معنای این ریشه، توجه کردن و رو کرن به خداست که میتواند دو طرفه باشد و همیشه مایه خیر بوده و با رحمت و نعمت همراه است. اسم این ریشه، صلات بوده به معنای دعا، نیایش، نماز، تحیت و درود است و جمع آن میشود >>> صَلَوات. صلاة از جانب مؤمنین به معنای نماز و دعا و نیایش و از جانب پرندگان و حیوانات به معنای تسبیح، و از جانب پیامبران به مردم، به معنای دعای خیر آنان درحق مومنین و از جانب ملائکه به معنای دعا و طلب آمرزش برای مومنان یا درود و ثنای پیامبر، و از جانب خداوند، در مورد بندگانِ مومن، به معنای پاکیزه نمودن و اصلاح آنان و در مورد پیامبر به معنای رحمت و تحیّت و حسن ثنای ایشان است. صلوات که نام درود خاص بر پیغمبرﷺ است، ازمصادیق رحمت پروردگار بر نبی اکرم است چون ایشان نهایت خضوع را در برابر پروردگار داشتند و "رَحمَةً لِلعالَمین" بودند. مُصَلّی، يعنی مكان خواندن نماز. به پرستشگاه قوم یهود يا كنيسه هم، صَلات گفته میشودکه اصل آن صلوتا (به زبان عِبری یعنی مصلّی) بوده و جمع آن میشود >>> صَلَوات. و حالا میپردازیم به مثال‌های قرآنی این ریشه:

🔺️صَلاة: دعا، نماز، توجه، جمع آن ميشود >>> صَلَوات

🌿مثال: أُولَئِكَ عَلَيْهِمِ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ: آنانند كه برايشان از جانب پروردگارشان درودها و رحمت است.

🌿مثال: فَإذَا اطْمَاأَنَنتُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلَواةَ: و هرگاه آرامش یافتید، نماز را به پا دارید.

🌿مثال: لَهُدِّمَتْ صَوامِعُ وَ بِیَعٌ وَ صَلَواتٌ: صومعه ها و كليساها و كنيسه ها ويران می گردد.

🌿مثال: کُلٌ قَدْعَلِمَ صَلاتَهُ وَ تَسْبیحَهُ: و همه آنان نيايش و تسبيح خود را ميدانند.

🔺️صَلّی: نمازخواندن، دعاکردن

🌿مثال: وَصَلِّ عَلَيْهِمْ اِنَّ صَلاتَكَ سَكَنٌ لَهُمْ: و در حق آنان دعا كن كه دعاى تو مايه آرامش و تسلّى خاطر آنان است.

🌿مثال: هُوَ الَّذِی یُصَلّی عَلَیکُم وَ مَلائَكَتُهُ لِیُخرِجَکُم مِنَ الظُّلُماتَ اِلَی النُّورِ: اوست خدایی که همراه با فرشتگانش بر شما درود و رحمت میفرستد تا شما را از تاریکیها به سوی نور بیرون ببرد.

🌿مثال: اِنَّ اللهَ وَ مَلائِكَتَهُ يُصَلّونَ عَلَى النٌَبِىِّ: همانا خداو فرشتگان او بر رسول خدا درود میفرستند.

🌿مثال: فَلاَ صَدَّقَ وَ لا صَلَّى: که حق را تصدیق نکرد و نماز نخواند.

🌿مثال: اِذا دُعِیَ اَحَدُکُمْ اِلَی طَعامٍ فَلْیُجِبْ وَ اِنْ کَانَ صَائِماً فَلْیُصَلٍ: چون یکی از شما به طعامی دعوت شد اجابت کند و اگر روزه دار باشد از برای دعوت کننده دعا کند‌.

🔺️مُصَلِّی: نمازگزار، جمع آن میشود >>> مُصَلِّین: نمازگزاران

🌿مثال: قالوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّينَ: می گویند ما از نمازگزاران نبودیم.

برچسب‌ها

دیدگاه دانش آموختگان

ثبت دیدگاه

مطالب مرتبط