کلیدواژه: ندا

کلیدواژه: ندا

کلیدواژه: ندا

به نام خدا

سلام

امروز می خواهیم راجع به ریشه [ ن د و ] صحبت کنیم و کلید واژه ما عبارتست از: ندا این ریشه، به بلند کردن صدا و ظهور آن و بالا بردن صوت 📶 و فرا خواندن 🗣 و فریاد زدن گفته میشود. این ریشه به مجردِ هر صدا زدنی 🎵 هم گفته می شود ولو بدون ترکیب و مفهوم باشد.

🔸به گفته برخی منابع، نداء، در اصل از «نَدَیْ» به معنای رطوبت و نمناکی

💦 گرفته شده و از آن به عنوان استعاره برای صدا نیز استفاده شده است، چون هر کس که رطوبت و بزاق دهانش بیشتر باشد، کلامش نیکوتر است؛ به همین علت سخن رانان، در هنگام ایراد سخنرانی مایعات ☕️می نوشند تا روان تر صحبت کنند. اصطلاح «لب تر کردن» 👄 و «با آب و تاب حرف زدن» در زبان فارسی نیز ارتباط صدا و تری را نشان می دهد. بر عکس، اصطلاح «نم 💧پس نمی دهد» یعنی بسیار راز دار است و صحبت نمی کند.

🔸از سخاوت و بخشش نیز تعبیر به نَدَی و نَدیٰ شده است و «نَدِیُّ الکَفّ» یعنی سخی و جوانمرد و دست و دل باز (کسی که آب از دستش 👐می چکد) بر عکس اصطلاح «آب از دستش نمی چکد» ✊️ یعنی بسیار خسیس است.

♻️ نداء، مصدر از این ریشه بوده به معنای کشیدن صدا و بالا بردن آنست. از همنشینی و انجمن نیز به ندا تعبیر شده است چون در مجلس نیز یکدیگر را صدا می کنند.

♻️ نَدْوَة، به گروه و انجمن گفته می شود. دارُالنَّدْوَة، یعنی خانه ای که در آن مجلس یا انجمنی تشکیل شود.🏛

♻️نَدِیّ و نادِی، به معنای مجلس هستند، چون در آنجا مردم با صدای بلند با هم صحبت می کنند.

♻️ مُناداة، نیز مصدر از باب مفاعله بوده به معنای یکدیگر را خواندن و آواز دادن و نیز در انجمن نشستن و مشورت کردن است. مُنادا نیز در اصل، مُناداة بوده که «ة» آن حذف شده است مثل مُدارا که مُداراة بوده است. مُنادا، اسم مفعولی بوده یعنی خوانده شده و ندا داده شده (مُنادَی ⇦ مُنادا) مُنادِی، اسم فاعلی بوده، یعنی ندا دهنده. به جارچی 🗣 نیز مُنادِی گفته می شود.

✔️ منادی اسلام، کنایه از مؤذن است

✔️ منادی حق، کنایه از مرگ یا ملک الموت است. نادیٰ نظیر دعا است که با بالا بردن صدا صورت می گیرد.

💫نداء و مُناداة، صدا زدن به آواز بلند📣 هستند، بر خلاف نَجوا و مُناجاة، که به معنای آهسته 🔕 صدا زدن است.

مناداة 🆚 مناجاة

♻️ تَناد، مصدر از باب تفاعل بوده (تَنادُوْ ⇦ تنادِو ⇦ تنادی ⇦ تناد) به معنای یکدیگر را ندا کردن است. یَوْم التَّنَاد، کنایه از روز قیامت است، یعنی روزی که در آن مردم یکدیگر را صدا می زنند و از هم کمک می خواهند.

🔖 نکته:

✨در بعضی از کتابهای لغت، «ندا » از ریشه ی «ندو» و در بعضی دیگر از ریشه ی «ندی» ذکر شده است و این دو ریشه در معنا با یکدیگر اختلاط دارند، ولی با مطالعه و بررسی مشخص می شود که آنها در دو حرف اصلی مشترک بوده و در حرف عله ( و ، ی ‌) نیز ارتباط اشتقاقی دارند و در معنا نیز مشابه و مرتبط به هم هستند✨

و حالا می پردازیم به مثالهای قرآنی این ریشه:

🔺نِداء: ندا کردن

🔺مُناداة: خواندن با صدای بلند، یکدیگر را خواندن

🌿مثال: إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُۥ نِدَآءً خَفِيࣰّا: هنگامى كه پروردگارش را با دعايى پنهان خواند

🌿مثال: فَلَمَّآ أَتَىٰهَا نُودِيَ يَٰمُوسَىٰٓ: پس چون به آن آتش رسيد، ندا داده شد: اى موسى!

🔺مُناد: ندا کننده

🌿مثال: وَٱسْتَمِعْ يَوْمَ يُنَادِ ٱلْمُنَادِ مِن مَّكَانٍ قَرِيبٍ: و گوش فرا ده روزى كه ندا دهنده از جايى نزديك ندا مى‌دهد

🔺تَناد: یکدیگر را خواندن، ندا کردن

🌿مثال: وَيَٰقَوْمِ إِنِّيٓ أَخَافُ عَلَيْكُمْ يَوْمَ ٱلتَّنَادِ: و اى قوم همانا مى‌ترسم براى شما از روز فرياد (قیامت)

🌿مثال: فَتَنَادَوْاْ مُصْبِحِينَ: سپس صبحگاهان يكديگر را صدا زدند

🔺نادِی: مجلس، انجمن، محفل

🌿مثال:فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ: آن وقت اهل مجلس خود را صدا بزند

🔺نَدِیّ: نادی، مجلس، انجمن

🌿مثال: وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ ءَايَٰتُنَا بَيِّنَٰتٍ قَالَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ لِلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَيُّ ٱلْفَرِيقَيْنِ خَيْرٌ مَّقَامًا وَأَحْسَنُ نَدِيࣰّا: و چون آيات روشن ما بر آنها تلاوت شود، كسانى كه كافر شدند به مؤمنان گويند: كدام يك از ما دو گروه جايگاهش بهتر و محفلش نيكوتر است‌

برچسب‌ها

مطالب مرتبط