کلید واژه: نسل

کلید واژه: نسل

کلید واژه: نسل

به نام خدا

سلام

امروز می خواهیم راجع به ریشه [ ن س ل ] صحبت کنیم و کلید واژه ما عبارتست از: نسل معنای اصلی این ریشه، جدا شدن و خارج شدن از متن چیزی و با سرعت جریان یافتن آن است. به ریختن و جدا شدن پشم و پر حیوانات و کَندن لباس انسان نیز نُسُول گفته می شود. نُسُول، همچنین به بیرون جستن با سرعت یا در رفتن گفته می شود.

🔸معنای دیگر این ریشه، خارج شدن از چیزی است که پوشیده شده است.

🔸نَسْل 👨‍👩‍👧‍👦 نیز از این ریشه بوده به معنای نژاد، فرزند و دودمان است. به فرزندان بعد از یک نفر، نسل گفته می شود چون از پشت او جدا و خارج شده اند. تَناسُل، مصدر از باب تَفاعل بوده به معنای زاد و ولد و تولید مثل است. اصطلاح «بچه پس انداختن» نیز کنایه از زاد و ولد کردن است. نسل به مردمانی که در یک زمان واحد زندگی می کنند نیز گفته می شود.

🔸معنای دیگر این ریشه، راه رفتن سریع است، چون در آن، ابتدا راه رونده از جای خود کَنده شده و سپس پاها پی در پی از زمین کنده می شوند. نَسَلان نیز مصدر از این ریشه بوده به معنی به سرعت رفتن است و از اين رو جَستن گرگ را نیز نَسَلان می گويند و به گرگ به خاطر سرعت بالای آن، ابونَسْلَة گفته می شود. حرکت گرگ بر روی پنجه 🐾 پا و به صورت قدمهای پی در پی و سریع و ریتمیک است.

〽️ نَسَلان، در انسان نیز به نوعی راه رفتن سریع (مثل هروله کردن) و آسان گفته می شود که با جست و خیز همراه است، مثل وقتی که از سرازیری پایین می آید.

🔹معادل این نوع حرکت، در اصطلاح ورزشی، به پهلو سر خوردن 🕺یا Slide Slip است که یکی از مهارتهای حرکتی پایه است که در آن، حرکت بیشتر بر روی پنجه پا صورت گرفته و حالت جستن وجود دارد.

✨در احادیث معتبره از حضرت رسول صلی الله علیه وآله و سلم منقول است که چون از پیاده رفتن مانده شوید، استعانت جویید به نَسَلان یا تند راه رفتن که واماندگی را برطرف کرده و بدن را سبک و جسم را قوی می کند و با آن، مسافت زیادی طی می شود گویا زمین زیر پاهای رونده، پیچیده شده است.

✨در سیره نبوی نقل است که مشی و راه رفتن خود پیامبرﷺ نیز با نشاط و سرزنده و به دور از سستى و کسالت بود. گام‌هاى ایشان استوار و بلند بوده و گویا با حرکتِ تمامِ بدن راه می رفت و با وجود آرامش و وقار در راه رفتن چنان می نمود که گويا از بالا فرود می آيد و زمين در زير قدمهای وی درنورديده می شود. پیامبر ﷺ در راه رفتن همچنین، پاى خود را روى زمین نمى‌کشید و آن را کاملاً از زمین بلند مى‌کرد و بر روی پنجه راه می رفت. با نوک پا راه رفتن، به گونه ای که فقط انگشتان پا روی زمین باشد، در قدیم مخصوص عبدها بوده که کف پا را روی زمین نمی گذاشتند، در آن زمان پیامبر نیز چنین راه می رفت؛ یعنی می خواست بفرماید که من هم عبد و بنده خدا هستم.

🆚 نکته:

«نَسَلان» بر عکس «سلّانه سلّانه راه رفتن» است که در اولی، حرکت سریع همراه با کنده شدن پاها از زمین و در دومی، حرکت آهسته همراه با کشیده شدن پاها بر زمین است. نسلان # سلانه

🆚تذکر:

ریشه «نسل» در نقطه مقابل ریشه «سلل» قرار دارد که اولی خارج شدن سریع و پنهان از جایی یا در رفتن، و دومی خارج شدن آرام و پنهان یا بیرون کشیدن از جایی است.

🔰 فعل این ریشه در قرآن کریم، بصورت «یَنْسِلون» به کار رفته است به معنای:

✔️۱- خارج شدن از قبرها و شتافتن به سوی پروردگار

✔️۲- سرازیر شدن از بلندی و حالا می پردازیم به مثالهای قرآنی این ریشه:

🔺نَسْل: نسل

🌿مثال: ثُمَّ جَعَلَ نَسْلَهُۥ مِن سُلَٰلَةٍ مِّن مَّآءࣲ مَّهِينٍ: سپس نسل او را از چكيده‌اى از آب پست و بى‌مقدار قرار داد

🔺نَسَلَ: شتافتن، به سرعت بیرون جستن

🌿مثال: وَنُفِخَ فِي ٱلصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ ٱلْأَجْدَاثِ إِلَىٰ رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ: و در صور دميده شود، ناگاه همۀ آنان از قبرها به سوى پروردگارشان خارج می شوند

🌿مثال: حَتَّىٰٓ إِذَا فُتِحَتْ يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ وَهُم مِّن كُلِّ حَدَبٍ يَنسِلُونَ: تا زمانی كه (سد) يأجوج و مأجوج گشوده شود و آنان از هر تپه و بلندی سرازير گردند

برچسب‌ها

مطالب مرتبط