کلیدواژه: خاله

کلیدواژه: خاله

کلیدواژه: خاله

به نام خدا

سلام

امروز می خواهیم راجع به ریشه [ خ و ل ] صحبت کنیم و کلید واژه ما عبارتست از: خاله اصل معنای این ریشه، بخشیدن و اعطا کردن همراه با تعهد و اداره کردن است مثل بخشیدن گاو و گوسفند که مستلزم نگه داری و تیمار کردن آنهاست و یا داشتن خدم و حشم و...که مستلزم اداره کردن آنهاست و یا داشتن مال و اموال که مستلزم نگهداری شایسته از آنهاست و یا سرپرستی خانواده که با مراعات حقوق آنها همراهست.

🔸خَوْل مصدر از این ریشه بوده به معنای نیک نگه داشتن مال و مراعات کردن اهل خود است.

🔸خالَ فعل ثلاثی مجرد از این ریشه بوده به معنای خوب مراقبت کردن، سرپرستی امور خانواده را بر عهده گرفتن، اداره دام و ستور، صاحب غلامان و کنیزان شدن و... است.

🔸تَخْویل مصدراز باب تفعیل بوده به معنای واگذار کردن و اعطا کردن و دارنده مال و... کردن است.

🔸خَوَلْ هرعطیه ای است که خدا از نعمتها و غلامان و کنیزان و خدم و حشم و گله گاو و گوسفند و اموال و دارایی و...به انسان می بخشد تا مالک و راعی و مراقب آنها باشد.

√ این کلمه برای واحد و جمع و مذکر و مونث یکسان به کار می رود.

√ در برخی منابع، خائل را واحد آن دانسته اند.

خَوَل همچنین به احمق و نادان و بی عقل گفته می شود (مثل خُل در زبان فارسی) و برای تحقیر به کار می رود چون چنین فردی مثل غلام و کنیز تحت اداره کس دیگری است و اراده ای از خود ندارد.

خَوَل همچنین جمع خولیّ است.

🔸خَوْلیّ بر وزن فَعلیّ (فَعْل + یّ) منسوب به خَوْل بوده به اداره کننده، نگه دارنده نیک مال، پیشکار و کارگزار خوب گفته می شود. خَولیّ به محافظ گوسفندان (چوپان) و محافظ باغ (باغبان) هم گفته می شود.

خولی همچنین نامی برای مردان است.

👺خولی ابن یزید اصبحی از لشکریان عمربن سعد در واقعه کربلاست که سربریده امام حسین علیه السلام را درکربلا درتنور خانه خود پنهان کرد و زن او بعلت نوری که از سر می تافت برکار شوی واقف گردید.

🔸 خَوْلَة بر وزن فَعْلَة به ماده آهو گفته می شود چون نوعی عطیه است.

🔸 خَوْلَة همچنین نامی برای دختران بوده به معنی غزاله و زن زیباست؛ معنای دیگر این اسم مالِکه و مُسَیْطره است که نشاندهنده قدرت و شجاعت و توانمندی زن و شخصیت مستقل و اجتماعی اوست.

خولة بنت ثعلبه زنی بوده که آیات نخستین سوره مجادله در مورد او نازل شده که مورد ظهار همسرش قرار گرفت و از این بابت به پیامبر شکایت کرد.

🔸خائِل به چوپان و نگهدارنده چیزی گفته می شود.

🔸تَخَوُّل مصدراز باب تفعّل بوده به معنای تعهدکسی را کردن و تیمار کردن است.

🔸خال یعنی سرپرست، مالک، متعهد و اداره کننده نیکوی مال یا هر چیزی.

√ در زبان عربی خال به دایی یا برادرِ مادرگفته می شود و به آن خالو هم می گویندو مونث آن می شود خالَة که به خاله یا خواهرِ مادر گفته می شود؛ چون خال و خاله انسان را مراعات و مراقبت می کنند واز احوالش جویا می شوندو غمخوار او هستند.

🔸خُؤْلَة به خویشاوندی از جهت مادرگفته می شود.

♻️ خال، خَولی وخائل هر سه به معنای مُتعهّدو خوب نگه دارنده مال و خوب تیمار کننده هستند.

✔️ پس به طورکلی می توان گفت این ریشه با دو مفهوم به کار می رود:

1️⃣ به معنای خَوَل یا عطیه مثل گاو و گوسفند و خدم و حشم و برده و... از این منظر به کسی که شخصیت مستقلی نداشته و تحت امر دیگری است خَوَل گفته می شود، از جمله شخص زن صفت و نامرد.

2️⃣ به معنای خال و خائل و خَولی یا اداره کننده و سرپرست ومتعهد. چنین کسی صاحب قدرت واراده و شخصیت مستقل است.

√ کلمه خَوْلة ترکیبی از این دو بوده و اشاره به جمال و جلال زن هر دو دارد.

خُوَیْل بر وزن فُعَیل، مُصغّر خَوَل بوده مونث آن می شود خُوَیْلَة بر وزن فُعَیْلَة (مثل زَبَد، زُبَیْد و زُبَیْدَة) و به زن رعنا گفته می شود.

خُوَیْلَة همچنین به فرد احمق و نادان گفته می شود.

🔸خال به معنای دارنده چیزی است و به لکه مادرزادی، نشان وعلامت هم گفته می شود. وحالا می پردازیم به مثالهای قرآنی این ریشه:

🔺تَخویل:بخشیدن،عطا کردن، ارزانی داشتن

🌿 مثال: وَتَرَكْتُم مَّا خَوَّلْنَٰكُمْ وَرَآءَ ظُهُورِكُمْ:و آنچه راكه به شما بخشيده بوديم پشت سرتان رها كرديد.

 🌿 مثال:فَإِذَا مَسَّ ٱلْإِنسَٰنَ ضُرࣱّ دَعَانَا ثُمَّ إِذَا خَوَّلْنَٰهُ نِعْمَةً مِّنَّا قَالَ إِنَّمَآ أُوتِيتُهُۥ عَلَىٰ عِلْمٍِۭ:پس چون سختى و ضررى به انسان رسدما را مى‌خواند سپس همين‌كه از جانب خود نعمتى به او عطا كنيم گويد براساس علم و تدبيرم نعمت‌ها به من داده شده .

🔺خال: دایی، جمع آن می شود اَخوال

🔺خالة: خاله، جمع آن می شود خالات

🌿مثال:أَوْ بُيُوتِ أَخْوَٰلِكُمْ أَوْ بُيُوتِ خَٰلَٰتِكُمْ:یا خانه های دایی هایتان یا خانه های خاله هایتان

🌿مثال:وَبَنَاتِ خَالِكَ وَبَنَاتِ خَٰلَٰتِكَ ٱلَّـٰتِي هَاجَرْنَ مَعَكَ:و دختران دايى تو و دختران خاله‌هايى كه با تو مهاجرت كردند.

برچسب‌ها

مطالب مرتبط